De hangmat zonder spreidstok komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is er ook vandaag nog hét cultobject onder de hangmatten. Verkrijgbaar in diverse maten en materialen is hij zowel voor buiten als voor binnen geschikt. Omdat hij veelzijdig inzetbaar is, is hij populair bij groot en klein, paren, families en om alleen in te ontspannen. In een hangmat zonder spreidstok ligt u het best diagonaal. Uit de traditionele hangmat zonder spreidstok kan men nauwelijks vallen.

Maten :

Bij de keuze van de geschikte hangmat speelt de maat een grote rol. Is er voldoende ruimte ter beschikking, kan de hangmat niet groot genoeg zijn: voor comfort is vooral de breedte van het doek van belang.

  1. Single-hangmat : Hangmat waarvan het doek tenminte 120 cm breed is. Ze zijn compact en ruimtebesparend en vinden ook in kleine ruimtes, terrasjes en balkons een plekje. Om een single-hangmat op te hangen, heeft men een afstand van tenminste 270 cm tussen twee zijden nodig. De ophangpunten moeten tenminste 120 cm hoog zijn.
  2. Dubbel-hangmat : Hangmat waarvan de stof tenminte 160 cm breed is. Ze zijn ruim en gemakkelijk en bieden plaats voor één of twee personen. Om een dubbel-hangmat op te hangen, heeft men een afstand van tenminste 310 cm tussen twee zijden nodig. De ophangpunten moeten tenminste 140 cm hoog zijn.
  3. Familie-hangmat : Hangmat waarvan de stof tenminte 180 cm breed is. Maakt niet uit of u er alleen of met z’n tweetjes of drietjes in ligt, de familie-hangmat is ontzettend comfortabel. Om een familie-hangmat op te hangen, heeft u een afstand van tenminste 360 cm aan beide zijden nodig. De ophangpunten moeten tenminste 160 cm hoog zijn.

Ophangen :

Bij het genot van de hangmat hoort ook de zoektocht naar het passende plekje. De hangmat wordt nog comfortabeler als hij lekker doorhangt.

  1. Hangmat tussen twee bomen : De meest traditionele ophanging van een hangmat is tussen twee bomen in. Hoe groter de hangmat, hoe groter de afstand tussen de twee bomen moet zijn, maar deze moet tenminste drie meter zijn. Ook moet de boom sterk genoeg zijn om het lichaamsgewicht te houden. Om een hangmat tussen twee bomen te bevestigen, heeft men twee touwen nodig, die om de boom heen geplaatst worden en met de hangmat verbonden worden. Hebben de bomen een grote afstand van elkaar, moeten de touwen hoger worden opgehangen zodat de hangmat goed kan doorhangen.
  2. Hangmat tussen twee wanden : Voor het installeren van een hangmat in binnenruimtes of op terrassen zijn beton- of gipswanden geschikt. Voor de bevestiging aan de muur wordt er eerst een wandhaak aangebracht, welke met een touw met de hangmat wordt verbonden.
  3. Hangmat aan het plafond : In grote ruimtes met lage plafonds kan men de haken aan het plafond bevestigen in plaats van aan de wand. Ook balken zijn hiervoor geschikt.

Ligpositie :

Wie nog nooit in een hangmat heeft gelegen, moet een beetje geduld hebben en de juiste ligpositie uitproberen. Het maximale comfort verkrijgt u door diagonaal te liggen; door zo te liggen opent het lichaam de stof. In deze positie gaat uw hoofd de ene kant op en uw voeten de andere. Het diagonale liggen maakt ook het schommelen aangenamer, want men schommelt niet van links naar rechts maar van voor naar achter, net als in een schommelstoel.